Lördagen den 28 Oktober framför vi Mozart Requiem i Hjorthagens Kyrka tillsammans med Drottninghoms Barockensemble, Irma Swedrup (Sopran), ristina Hanson (Alt) och Hektor Palmer-Nordfors (Bas), dirigerat av vår emminente dirigent Fredrik Winberg!

Det ofullbordade har länge fascinerat oss människor. När Wolfgang Amadeus Mozart avled i Wien den 5 december 1791 var arbetet med hans sista mässa fortfarande oavslutat. Då var inledningssatserna helt klara och instrumenterade och till en stor del av fortsättningen var sångstämmorna och generalbasen helt färdiga, med mer eller mindre kompletta skisser till instrumentationen.

I filmen »Amadeus« dikterar Mozart sitt rekviem på dödsbädden. Trots att filmens scen är påhittad, beskrivs den verkliga tillkomsthistorien för Mozarts rekviem som spännande. Mozart accepterade en beställning för en dödmässa och arbetade på den samtidigt som han hade andra operabeställningar. Han blev sjuk och tidigt på morgonen, kl 00.55 den 5 december 1791, avled Wolfgang Amadeus Mozart. Vid sjukbädden fanns hustrun Constanze och hennes yngre syster som skött om honom den sista tiden.

Mozart var ingalunda någon obemärkt Wienbo: han var en välkänd och uppskattad tonsättare. Operaföreställningar, kyrkliga ceremonier och konserter i Wien var mycket välbesökta tillställningar. Hans rykte växte ytterligare i perioden efter hans död, inte minst genom änkan Constanzes försorg. Och hans musik lever vidare. Vid denna konsert får vi höra den traditionella och oftast spelade version som färdigställdes av Süssmayr.

Konsertens längd: ca 1 tim 10 min
Köp biljetter på ticketmaster.se

Du kanske också gillar: